CUCUR UDANG
Bahan cucur udang:
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast - mauripan
1 3/4 cawan air - yang ni lebih kurang
1 mangkuk hirisan halus kobis bulat - mangkuk sup kecil
5 pokok kucai - cuci dan potong
1 biji bawang besar - hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar - cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
Bahan sos pencicah:
6 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam
Cara cucur udang:
1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikit).
3. Masukkan hirisan kobis, kuchai dan bawang besar, gaul rata dan perap 30 minit.
4. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas.
5. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas.
6. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan.
7. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos pencicah.
Cara sos pencicah:
1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk.
2. Masukkan gula dan garam.
3. Masak dengan api perlahan hingga pekat.
4. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
No comments:
Post a Comment